Samenwerkingsverband

Een intensieve samenwerking tussen twee bedrijven kan leiden tot een fusie of zelfs een overname. Indien de bedrijven behoefte hebben aan een samenwerkingsverband, maar ook afzonderlijk willen blijven bestaan, kunnen zij samen een nieuw bedrijf oprichten. Een dergelijk samenwerkingsverband tussen twee organisaties, waarbij gezamenlijk een nieuwe bedrijf wordt opgericht, noemen we een joint venture. Beide bedrijven delen als eigenaar de winst en verliezen van de joint venture. De oorspronkelijke bedrijven van beide deelnemende eigenaren blijven echter ook bestaan.

Waarom een join venture oprichten?

Het aanboren van een nieuwe markt, bijvoorbeeld in het buitenland, is een veel voorkomende reden om een joint venture op te richten. Deze constructie maakt bijvoorbeeld een samenwerking met een lokale partner mogelijk. Soms ook zijn er strategische redenen om een joint venture op te richten.

Het voordeel van een dergelijke samenwerking, is dat de deelnemende bedrijven gebruik kunnen maken van elkaars netwerk, expertise en middelen. Zo kan het handig zijn om, indien je de Spaanse markt wil betreden, de krachten te bundelen met een Spaans bedrijf. Er is bovendien geen sprake van een meerderheidsbelang waardoor de beide partners gelijkwaardige zijn. Doordat de oorspronkelijke bedrijven blijven bestaan behoud je bovendien de mogelijkheid om nog zelfstandig te opereren.

Nadelen joint venture

Deelnemen in een joint venture heeft ook een aantal belangrijke nadelen. Zo is het succes van het samenwerkingsverband afhankelijk van het andere deelnemende bedrijf. Indien deze bijvoorbeeld failliet gaat heeft dit grote gevolgen voor de joint venture. Bovendien kan dit samenwerkingsverband grotendeels volledig naar wens worden ingericht. Dit klinkt aantrekkelijk maar het levert in de praktijk ook vooral veel complexiteit op.

 

Aanbevolen artikelen