Uitzenden en payrolling lijkt op veel vlakken erg op elkaar. In beide gevallen is er sprake van een arbeidsconstructie met drie partijen. Allereerst is daar de formele werkgever (het payrollbedrijf of het uitzendbureau) en daarnaast heb je de inlener (het bedrijf waar de werknemer daadwerkelijk arbeid uitvoert) en de werknemer zelf. Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen payrolling en uitzenden. Hierop gaan wij in deze blog nader in.

Waarom gebruik maken van een uitzendbureau of payrollbedrijf?

Personeel in dienst nemen brengt een hoop werkzaamheden met zich mee. Zo moet je arbeidsovereenkomsten opstellen en bijvoorbeeld een deugdelijke loonadministratie voeren. Daarnaast loop je als werkgever zogenaamde werkgeversrisico’s. Denk aan het verplicht doorbetalen van loon bij ziekte en eventuele kosten bij ontslag.

Wanneer je kiest voor een uitzendbureau of payrollbedrijf heb je het (tijdelijke) personeel niet in eigen beheer. Zo ontkom je aan allerlei administratieve lasten en werkgeversrisico’s. In ruil daarvoor betaal je een marge over de gewerkte uren van het personeel.

De verschillen

Het allerbelangrijkste verschil tussen beide vormen zit hem in de werving en selectie van het nieuwe (tijdelijke) personeel. Wanneer je een uitzendbureau in de hand neemt gaat een intercedent van dat bureau aan de slag met het zoeken van geschikte kandidaten. Zij werven en selecteren een nieuwe kracht en deze gaat vervolgens als uitzendkracht (onder de uitzend cao) aan de slag.

Maak je gebruik van een payroll constructie dan zoek je als werkgever zelf personeel. Vervolgens vraag je aan het payrollbedrijf om de geselecteerde werknemer(s) in dienst te nemen. Het payrollbedrijf wordt hierdoor de formele werkgever, waardoor je zelf geen werkgeversrisico’s loopt. De medewerker staat dus op de loonlijst van het payrollbedrijf. Als bedrijf leen je de werknemer in van het payrollbedrijf.

Aanbevolen artikelen