Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je door ziekte of andere onverwachte omstandigheden een reis moet annuleren. Bovendien weten veel mensen niet waarop ze in zo’n geval recht hebben en aan welke regels zij zich moeten houden. Gaat je vakantie niet door, omdat de touroperator of de vliegtuigmaatschappij de reis annuleert? Ook dan heb je bepaalde rechten en plichten.

Je annuleert zelf je vakantie

Heb je een accommodatie geboekt voor een vakantie in eigen land of heb je een pakketreis of vlucht geboekt? Dan is het lang niet altijd mogelijk om nog kosteloos te annuleren. Sommige boekingssites bieden de mogelijkheid om (tot kort voor vertrek) kosteloos te annuleren. In het geval van een pakketreis of vlucht is annuleren echter (deels) voor eigen rekening, tenzij je dekking hebt vanuit je reisverzekering of annuleringsverzekering.

Annuleringskosten

Annuleer je zelf jouw vakantie dan moet je bijna altijd annuleringskosten betalen. De hoogte hiervan is meestal afhankelijk van het tijdstip waarop je annuleert. Annuleer je vlak voor vertrek, dan moet je vaak de gehele reissom betalen. Kijk dus altijd goed in de algemene voorwaarden van de reisorganisatie of accommodatie: hierin staat welke kosten je in geval van annulering moet betalen.

Reis- of annuleringsverzekering

Om te voorkomen dat je (een deel van) de reissom moet betalen indien je annuleert, kun je een reis- of annuleringsverzekering afsluiten. Om de verschuldigde annuleringskosten vergoed te krijgen dien je echter wel aan de voorwaarden van de verzekering te voldoen. De verzekeraar heeft bepaalde redenen aangemerkt die je als grond mag aanvoeren voor een door de verzekeraar erkende annulering. Annuleer je de reis om een andere reden? Dan krijg je helaas niets van je verzekering. In de polis van jouw specifieke verzekering vind je de redenen om te mogen annuleren terug. Deze kunnen dus per verzekering verschillen. Veel voorkomende redenen zijn echter:

  • Overlijden of ernstige ziekte/letsel van jezelf of familieleden in de eerste of tweede graad.
  • Overlijden of ernstige ziekte/letsel van degene bij wie je op de buitenlandse bestemming zou verblijven.
  • Uitval van het vervoersmiddel binnen 30 dagen voor vertrek door van buiten komend onheil.
  • Onverwacht een nieuwe huurwoning toegewezen krijgen binnen 30 dagen voor vertrekt.
  • Zwangerschap van jezelf of je partner.
  • Onvrijwillig ontslag van een verzekerde.
  • Echtscheidingsprocedure.
  • Uitval van het vakantieverblijf door ernstige schade.
  • Het niet kunnen krijgen van noodzakelijke inentingen op basis van een medisch advies.
  • Overlijden van een huisdier binnen 14 dagen voor vertrek.

Reis overdragen

Heb je geen verzekering of is de reden voor annulering niet gedekt? Het is dan niet altijd nodig om de vakantie te annuleren en de kosten hiervan zelf te dragen. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om de reis over te dragen. Je dient dit uiterlijk 7 dagen voor vertrek schriftelijk kenbaar te maken aan de reisorganisatie. Je moet samen met de nieuwe reiziger een overeenkomst opstellen en deze reiziger moet voldoen aan de voorwaarden voor de reis. Heb je een 65+plus reis geboekt, dan mag je bijvoorbeeld je reis niet overdragen aan een twintiger. Voor het overdragen van de reis mogen administratiekosten in rekening gebracht worden. Ook eventuele kosten die door de wijziging ontstaan mag de aanbieder bij je in rekening brengen.

——————————————————

De aanbieder annuleert je vakantie

Vlucht geannuleerd

Word je vlucht geannuleerd? Dan moet de vluchtmaatschappij een andere vlucht voor je regelen. Lukt dit niet of doen zij dit niet, dan moeten zij de kosten van het ticket terugbetalen. Volgens Europese regelgeving kun je ook nog aanspraak maken op een extra vergoeding, welke afhankelijk is van de duur van de veroorzaakte vertraging en de reisafstand. Deze extra vergoeding hoeft niet te worden uitgekeerd in geval van overmacht, zoals bijvoorbeeld in het geval van terrorisme of een storm. Ook kom je niet voor deze compensatie in aanmerking als je minstens 14 dagen van te voren op de hoogte was van de annulering of er nauwelijks sprake was van tijdsverlies.

Wordt de terugreis geannuleerd en ben je in het buitenland? Dan dient de luchtmaatschappij verzorging aan te bieden in de vorm van maaltijden en indien nodig accommodatie. Een eventuele reisverzekering kan ook overige kosten dekken die te maken hebben met het noodgedwongen langer moeten verblijven op de vakantiebestemming.

Pakketreis geannuleerd

Ook wanneer je een pakketreis hebt geboekt, heb je bij annulering recht op een andere ticket of een terugbetaling. Ook krijg je een vergoeding voor het gemiste verblijf. In sommige gevallen komt een reisorganisatie met een alternatief aanbod. Je bent echter niet verplicht om hiermee akkoord te gaan.

Aanbevolen artikelen