Koopovereenkomst ontbinden: hoe zit het?

Het kan voorkomen dat een gekocht product niet aan de verwachtingen voldoet, bijvoorbeeld omdat je verkeerde informatie hebt gekregen. Ook kan het zijn dat een product niet goed is, waardoor je deze terug wilt brengen. Om je geld terug te kunnen krijgen moet het product worden teruggegeven en de koop worden ontbonden. In welke gevallen kun je een koopovereenkomst ontbinden?

Aankoop in een gewone winkel

Heb je het product in een gewone, fysieke winkel gekocht? Dan kun je de koopovereenkomst ontbinden indien er sprake is van een ondeugdelijk product. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het product al snel kapot gaat of anders is dan afgesproken. De verkoper moet het product in zo’n geval eerst proberen te repareren of vervangen voor een nieuw product. Gaat repareren niet of lost de verkoper het probleem niet op? Dan kun je de koop ontbinden: je geeft het product terug en krijgt je geld terug.

Het ontbinden van de koop is mogelijk indien:

  • De verkoper niet binnen een bepaalde tijd een nieuw product kan of wil leveren of het product niet binnen een bepaalde tijd kan of wil repareren
  • Het probleem na de gegeven tijd voor reparatie/vervanging niet is opgelost
  • Je moet bijbetalen voor vervanging of reparatie, terwijl je dat niet wilt
  • Het product na een aantal reparaties nog steeds niet voldoet
  • Het product een grote fout heeft en deze door de verkoper niet wordt opgelost

Heeft het product slechts een klein foutje dan kun je de koopovereenkomst meestal niet ontbinden. Wel kun je aanspraak maken op een prijsvermindering (gedeeltelijke ontbinding)

Koop op afstand

Bij een koop op afstand gelden dezelfde ontbindingsvoorwaarden als bij een aankoop in een gewone winkel. Wanneer je echter telefonisch, op straat, online of aan de deur koopt, geldt ook meestal de bedenktijd van 14 dagen. In die 14 dagen kun je zonder opgaaf van reden de koop ontbinden. Je stuurt het product dan terug en de verkoper moet je geld teruggeven.

Niet geleverde producten 

Heb je in een gewone winkel of online een product besteld? Dan kun je de koop ontbinden indien je het product niet binnen de afgesproken levertijd krijgt. Wel moet je de koper meestal eerst in de gelegenheid stellen het product alsnog te leveren. Hier vind je een voorbeeldbrief. 

Hoe kan ik een koopovereenkomst ontbinden?

Wil je binnen de 14 dagen wettelijke bedenktijd een koop op afstand ontbinden, dan kun je het product simpelweg retourneren. In alle andere gevallen kun je de verkoper een brief schrijven. Na ontbinding moet je het product teruggegeven en moet de verkoper het geld retourneren. Je hoeft geen genoegen te nemen met een tegoedbon.

Aanbevolen artikelen