Vaststellingsovereenkomst

Wanneer je met ‘wederzijds goedvinden’ uit dienst gaat, leg je de afspraken die je daarbij maakt vast in een vaststellingsovereenkomst. Deze afspraken zijn belangrijk voor je juridische positie en je kunt hier in beginsel niet meer op terugkomen. Zaak dus om je goed te verdiepen in dergelijke overeenkomsten voordat je gaat tekenen. In deze korte blog leggen wij uit waar je in ieder geval op moet letten.

Voorwaarden ontslag

De vaststellingsovereenkomst is een schriftelijk voorstel waarin je de voorwaarden afspreekt omtrent het beëindigen van het dienstverband. Iedere situatie is anders en het lijstje hieronder is dan ook zeker niet uitputtend, maar let in ieder geval op de volgende zaken:

1.Gebruik je bedenktijd

Ga niet gelijk akkoord wanneer je een vaststellingovereenkomst krijgt aangeboden. Zorg er uiteraard eerst voor dat je reden van ontslag kent: de voorwaarden die de werkgever in de vaststellingsovereenkomst moet opnemen zijn hier mede van afhankelijk. Bedenk daarnaast dat je recht hebt op voldoende bedenktijd. Je mag gerust 1-2 weken de tijd nemen om de overeenkomst te bekijken en met (kenners) te bespreken.

2.Laat je niet onder druk zetten

Je bent niet verplicht om een vaststellingsovereenkomst te tekenen en zolang je dit niet doet loopt je salaris ‘gewoon’ door. Handel uiteraard altijd redelijk, maar laat je niet onder druk zetten.

3.Kloppen de gegevens in de vaststellingsovereenkomst?

Controleer altijd goed of alle informatie in de vaststellingsovereenkomst klopt. Denk bijvoorbeeld aan de uitbetaling van vakantiedagen, de verrekening van eventuele opleidingskosten, de opzeg- en bedenktermijn en eventuele vrijstelling van werk in geval van een verstoorde relatie.

4.Transitievergoeding

De transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst zou, zeker als jou niets ernstig te verwijten valt, minimaal de hoogte van de wettelijke transitievergoeding moeten hebben. Is er geen goede reden voor ontslag en heb je altijd goed gefunctioneerd, dan is een hogere transitievergoeding gepast. Let ook altijd op of de afspraken in je vaststellingsovereenkomst niet ongunstiger zijn dan die in een eventueel Sociaal Plan. Vraag bij twijfel altijd om advies.

5.Goede referenties

Spreek in de vaststellingsovereenkomst als het even kan af dat je werkgever je zal voorzien van een getuigschrift en positieve referenties. Dit verhoogt je kansen op een nieuwe baan aanzienlijk.

6.Let op behoud rechten WW-uitkering

Misschien wel het belangrijkste punt waar je op moet letten is het recht op WW. Als je dienstverband eindigt en je nog geen nieuw werk hebt is het fijn om te kunnen terugvallen op een WW-uitkering. Om hier aanspraak op te kunnen maken moet in de vaststellingsovereenkomst de juiste opzegtermijn gehanteerd worden en moet het initiatief voor ontslag nadrukkelijk bij de werkgever liggen. Het is dus erg belangrijk dat de overeenkomst aan deze voorwaarden voldoet. Bij ontslag op staande voet is er overigens geen recht op behoud van WW.

 

Aanbevolen artikelen